ESTETİK YÜZ CERRAHİSİ
Kişinin gereksinmelerine ve isteklerine uygun olarak yüz estetiği için yapılabilecekler değerlendirilir. Sorun cilt yapısının genel bozukluğu (örneğin lekelenme veya akne skarı vb.) cilt bakımı, peeling, PRP, dermaroller veya mezoterapi uygulaması yapılabilir. Alında, kaş çevresinde ve göz çevresinde kırışıklık sıkıntı yaratıyorsa botilinium toksin uygulaması yapılabilir. Yüzde herhangi bir alanda derin kırışıklıklar veya çizgilenmeler varsa (Dudak kenarları veya kaş arası vb) dolgu uygulamaları yapılabilir. Kişinin ihtiyacına ve isteğine bağlı olarak dolgu malzemesi olarak kendi yağları da kullanılabilir. Üst göz kapağında sarkma varsa üst göz kapağı için operasyon uygulanması en iyi sonucu vermektedir. Alt kapak içinse mezoterapi operasyondan önce denenebilecek bir yöntemdir. Orta yüz dediğimiz alt göz kapağı ve yanaklarda sarkma varsa orta yüz germe uygulanabilir. Eksik olan bölümler dolgu malzemesiyle veya yağ enjeksiyonuyla doldurulabilir. Tüm yüzde sarkma ve kırışıklık var ve ileri düzeyde ise tüm yüz germe yapılması uygundur. Yüz germe ameliyatı boyun germe, kaş kaldırma, göz kapağı operasyonlarıyla ve dolgularla kombine edilebilir. Saçlarda azalma veya dökülme gibi sorunların olması halinde saç mezoterapisi uygulanabilir. Saç ekimi yapılabilir. Yüzdeki ve boyundaki tüm iyi ve kötü huylu kitleler alınabilir.
YÜZ GERME AMELİYATI (Face-Lift)
Yüz germe ameliyatı, yüze daha genç bir görünüm kazandırmak amacıyla ciltteki kırışıklıkların ve sarkmaların giderilmesidir. Yıllar boyunca maruz kaldığımız güneş ve yer çekimi yaşlanma ile cildin kırışmasına, cildin ve ciltaltı dokuların sarkmasına neden olur. Yüz germe ameliyatı bu sarkmış ve kırışmış dokuların çıkartılması ve dokuların uygun yerlerine asılması ameliyatıdır. Ameliyat izleri, şakak bölgesinden başlayıp kulak önünden geçip kulak arkasına ve saçlı deri içine devam eder. İzler doğal yüz çizgilerinin içine saklanmaya çalışılır. Yüz germe ameliyatı tek başına yapılabileceği gibi, göz kapağı ameliyatı, boyun germe, kaş kaldırma vb operasyonlarla kombine edilebilir. Dolgu uygulaması veya lazer uygulamaları da aynı seansta yapılabilir. Operasyon genel anestezi altında yapılır ve genelde 3-5 saat sürer. Ameliyat sahasına dren yerleştirilecek ve bandaj uygulanacaktır. Operasyondan sonra bir miktar morluk ve şişlik olacaktır. Hasta o gece hastanede kalır, ertesi gün drenleri çekilir ve bandajı değiştirilir. Dikişleri 5-7 günde alınır. Hasta 2 hafta boyunca fazla hareket etmemeli ve 6 ay oyunca güneşten korunmalıdır. Operasyon 10 gün sonra işine devam edebilir.
ALIN GERME KAŞ KALDIRMA
Alın germe ameliyatları genelde yüz germe ameliyatları ile birlikte yapılır. Sadece alın bölgesinde yoğun kırışıklıklar olan hastalarda tek başına da uygulanabilir. Genel anestezi altında veya sedasyonla yapılabilir. Saçlı deri çizgisinden yapılan kesilerle alın cildi ve kas yapışıklıkları ayrılır. Fazla cilt kısımları çıkarıldıktan sonra dikişlerle kapatılır. Operasyondan sonraki birkaç gün şişlik ve morluklar olabilir. Operasyondan sonra operasyon izinin olduğu alanlarda hissizlik olabilir. Genelde zamanla geçmektedir. İzler saç içinde kaldığı için genelde rahatsız edici değildir.
KAŞ KALDIRMA (Kaş Estetiği)
Kaşlar yüzdeki en önemli estetik noktalardan birisidir. Kaşların duruşu bize sinirli, yorgun veya bıkkın vb ifadeler kazandırır. Düşük kaş bir miktar üst göz kapağı düşüklüğüyle birlikte olduğunda daha yaşlı görünmemize neden olur. Kaşların uygun yerlerinde durmalarının sağlanması için birkaç yöntem vardır.
- Kaş alınması ve kalıcı makyaj uygulaması
- Botilinium toksin uygulaması
- Kaş askılama
- Kaş kaldırma operasyonu
Kaş Alınması ve Kalıcı Makyaj Uygulaması
Kaşlar uygun bir şekilde alınarak bir miktar yukarı kaldırılabilir. Kalıcı makyajla şekillendirilebilir. Adı üstünde kalıcı olduğu için iyi düşünülüp karar verilmelidir.
Kaş Askılama
Alın germe operasyonları
Lokal anestezi altında yapılabilen ve kısa süren bir yöntemdir. 2-3 mmlik kesilerden iğneler yardımıyla kalıcı iplikler kullanılarak kaşların asılması sağlanmaktadır. Özel ipler kullanılarak yapılan bu asma işlemiyle 2-3 sene kaşların yukarıda kalması sağlanmaktadır. Aynı gün işe dönülebilmektedir. Çabuk ve tercih edilen bir yöntemdir.
Kaş Kaldırma Operasyonu
Genelde yüz germe operasyonu ile birlikte yapılmaktadır. Saçlı derinin içinden yapılan kesilerek kaşlar yukarı doğru alınır. Endoskopi ile uygulandığında daha küçük kesi ve daha kısa iyileşme süreci olur.
GÖZ KAPAĞI ESTEİĞİ
Yaşlandıkça yerçekiminin de etkisiyle alt ve üst göz kapaklarında sarkma ve torbalaşma oluşabilir. Bu durum kişiyi olduğundan daha yaşlı ve yorgun gösterir. Bu ameliyat genelde 30- 40 yaşlarında yapılır. Sadece üst göz kapağı operasyonu yapılabildiği gibi, alt ve üst göz kapağı beraber de opere edilebilir. Yüz germe, alın germe veya kaş asma ile kombine de edilebilir. Lokal anestezi altında veya sedasyonla yapılabilir. Fazla olan cilt ve bağ dokusu çıkartılır, bağ ve kas dokusu tamir edilir. Üst kapak ameliyatında iz üst kapakta olan katlantı bölgesine denk getirilir. Alt kapak ameliyatlarında iz kirpikli kenarın hemen altındadır. Cilt fazlalığı yoksa göz kapağının içinden girilerek düzeltme işlemi yapılabilir. Göz çevresi vücutta en iyi iyileşen alanlardan birisidir. Operasyon sonrası bir miktar şişlik ve morluk olabilir.
YAĞ ENJEKSİYONU
Karın veya basen gibi yağ toplanmasının yoğun olduğu bölgelerden alınan yağın özel işlemlerden geçirildikten sonra gerekli yere verilmesi işlemidir. Ufak miktarlarda ve tek bir alandan alınacaksa lokal anestezi altında yapılabilir. Birden fazla alandan, fazla miktarda yağ almak gerekiyorsa sedasyonla veya genel anestezi ile yapılması daha uygundur. Verilen miktarın yaklaşık % 50’si eriyeceği için fazla miktarda vermek ve aralıklı olarak prosedürü tekrarlamak sonucun daha iyi olmasını sağlayacaktır. Kullanıldığı alanlar:
- Yüz Bölgesi
Yanaklarda ve elmacık kemikleri üzerindeki çöküklükleri gidermek amacıyla kullanılır. Ayrıca dudakları kalınlaştırmak ve dudaklardaki ince çizgilerin giderilmesi için de yararlıdır. Yüzün diğer alanlarında herhangi bir travma ya da operasyon sonucu ortaya çıkmış olan çöküntüleri düzeltmek için, çene ucunu belirginleştirmek için, iki kaş arasındaki veya dudak üstündeki kalıcı kırışıklıkların düzeltilmesi için de uygundur
- Meme Büyütme
Memelerin normalden küçük olduğu durumlarda klasik olarak uygulanan silikon protezlerle meme büyütme yöntemine alternatif olarak, yağ enjeksiyonu yapılabilir.
- Kalça Estetiği
Bazı kişilerin kalçalarında yapısal olarak çukurluklar görülebilir. Bu çukurlukları yağ enjeksiyonu yapılarak doldurulabilir ve kalçaların daha estetik görünümlerini sağlanır.
- Bacak Estetiği
Bazı kişilerde bacaklar ince olabilir bu durum çarpık görünmesine neden olabilir. Bu görünüm yağ enjeksiyonu ile düzeltilebilir.
- Ayak Bilekleri
Çok ince ayak bileği olan kişilerde yağ enjeksiyonu ile bacağın diğer kısımlarıyla uyum sağlanabilir.
- Genital Estetik
Bayanlarda bazen klitoris üst bölümünde veya büyük dudaklarda çöküklük görülebilir. Bu gibi durumlarda da yağ enjeksiyonu ile çöküklük giderilebilir.
KEPÇE KULAK ESTETİĞİ
Kulaklar yüzün estetik görünümü için çok önemlidir. Kepçe kulak varlığı özellikle gençlerde sıkıntı yaratan bir durumdur. Kulak gelişimi 5-6 yaşlarında tamamlandığı için ilk okul öncesi zamanda kepçe kulak operasyonu yapılabilir. Çocuklarda genel anestezi, gençlerde lokal anestezi ile yapılabilir. Kulak arkasından bir kesi yapılır, kıkırdak şekillendirilir. Kulak özel ipliklerle başa daha çok yaklaştırılır ve şeklini koruması sağlanır. İzler kulak arkasında kalacağı için görünmez. Aynı gün eve gidebilir. 2-3 gün aralıklarla kontrollere çağrılır. Bir hafta sonra dikişler alınır. Dikişler alındıktan sonra bir hafta kadar daha saç bandı takması önerilir.
ESTETİK BURUN AMELİYATI
Burun yüz estetiğini en çok etkileyen organdır. Rinoplasti operasyonu burnun yeniden şekillendirilmesi operasyonudur. Fonksiyonel problemler varsa bunlar da aynı operasyonda düzeltilebilir. Estetik burun operasyonları için en uygun zaman 17 yaş ve sonrasıdır. Başvuran kişinin gerçekçi isteklerinin olması gerekir. Doktoru ile beklentilerini konuşmalı ve karar vermelidir. Estetik burun ameliyatı burnun kemik ve kıkırdak dokularının çıkartılıp küçültülmesi demek değildir. Burunun tekrar şekillendirilmesi demektir. Kıkırdak veya kemik eklemeleri yapmak da gerekebilir. Önemli olan burnun yeni şeklinin kişinin yüz şekline uygun olmasıdır. Operasyon genel anestezi altında yapılmaktadır. Açık ya da kapalı teknik Burun yüz estetiğini en çok etkileyen organdır. Rinoplasti operasyonu burnun yeniden şekillendirilmesi operasyonudur. Fonksiyonel problemler varsa bunlar da aynı operasyonda düzeltilebilir. Estetik burun operasyonları için en uygun zaman 17 yaş ve sonrasıdır. Başvuran kişinin gerçekçi isteklerinin olması gerekir. Doktoru ile beklentilerini konuşmalı ve karar vermelidir. Estetik burun ameliyatı burnun kemik ve kıkırdak dokularının çıkartılıp küçültülmesi demek değildir. Burunun tekrar şekillendirilmesi demektir. Kıkırdak veya kemik eklemeleri yapmak da gerekebilir. Önemli olan burnun yeni şeklinin kişinin yüz şekline uygun olmasıdır. Operasyon genel anestezi altında yapılmaktadır. Açık ya da kapalı teknik uygulanabilir. Tekniğe kişinin düzeltilecek burun yapılarının durumuna göre karar verilir. Operasyon genelde 2-2,5 saat sürer. Operasyondan sonra burun içinde tamponlar, üzerinde alçı olur. Tamponlar 1-3 günde, alçı 7-10 günde çıkarılır. Operasyondan sonra özellikle göz altlarında olmak üzere yüzde şişlik ve morarmalar olabilir. Yaklaşık 1 haftada düzelir. Operasyondan sonra burun 6 aydan sonra yeni haline kavuşur. Operasyondan sonra 2 ay kadar ağır egzersizlerden kaçınılmalı, güneşten korunmalı ve gözlük takılmamalıdır.
SAÇ EKİMİ
Erkek tipi saç dökülmesi toplumuzda çok sık görülmektedir. Saç güzelliğin çok önemli bir parçası olduğundan kadınlarda dökülme ve azalma ciddi sıkıntılar yaratmaktadır. Kadınlarda da erkek tipi saç dökülmesi görülebildiği gibi, hormon bozuklukları, yaşlılık, yanık vb travmalar veya hastalıklar nedeniyle de dökülme olabilir. Saç ekimi bazı hastalarda tek seçenektir. Saç ekiminde FUE, FUT veDHI olmak üzere üç çeşit yöntem vardır. FUE yönteminde saç greftleri folikuler üniteler şeklinde saçlı derinin yan ve arka taraflarında tek tek alınır. İz ve kesi olmaz. Alınan greftler saç ekimi yapılacak alanlarda açılan yuvalara yerleştirilir. FUT yönteminde ise ense bölgesinin üzerinden uzun elips şeklinde bir saçlı deri bölgesi alınır. Bu bölgeden küçük saç greftleri elde edilir. Deri alınan bölge dikilir. Orada bir iz oluşur. Alınan greftler saç ekilecek alanlara yerleştirilir. FUT tekniği günümüzde pek tercih edilmemektedir. DHI yöntemi Donör bölgeden ekilmek için alınan saç kökleri / greftler için, saçların ekileceği bölgelere herhangi bir delik açılmaz ve saç kökleri kullanılan özel uçlar ile direkt olarak ekilir. Üç yöntem de lokal anestezi altında yapılır. Prosedürün tamamlanmasından sonra kişi eve gider. Saçlarını 24 saat süresince yıkamaz. Daha sonra özel solusyonlarla yıkamaya başlar. Nakledilen saçlar bir süre sonra dökülür. 2,5-3 ay sonra tekrar çıkar. Ekim gerektiren alanın büyüklüğüne bağlı olarak saç ekimi tekrarlanabilir.
İYİ VE KÖTÜ HUYLU BENLERİN ALINMASI
Doğuştan olan veya daha sonra gelişen çeşitli benler, kitleler (Lipomlar, Kistler vb) ve kötü huylu olduğu düşünülen tümörler lokal anestezi altında çıkarılabilir. Çıkarma işlemi lazer ile de yapılabilir. Gerekli olduğu takdirde incelenmesi için patolojiye gönderilir.